Markiezinnen

Een historisch spel over machtswellust, verlangen en verraad. Het speelt zich af in 1631. Bergen op Zoom is een protestants bolwerk in de Tachtigjarige Oorlog. In Bergen op Zoom zetelt de katholieke Elisabeth I als markiezin. Haar huwelijk is tot nu toe kinderloos gebleven.  Tijdens een feest vanwege een overwinning op de Spanjaarden bevalt een arme vissersvrouw van een tweeling. Tegelijkertijd is er grote droefheid aan het hof na weer een doodgeboren kindje. Een hofdame koopt in het diepste geheim het meisje van de pasgeboren tweeling. Wanneer de man van de vissersvrouw hier achterkomt, vormt hij een bedreiging voor de markiezin Elisabeth I.

De schout van de stad legt de man van de vissersvrouw uiteindelijk om.

Projectbeschrijving:

Zowel voor de adel als voor het volk hebben we tientallen kostuums gemaakt uit de periode 1630 tot 1650. Het modebeeld uit die tijd was zwierig.

Voor vrouwen bestond de kleding uit een lijfje met rok en eventueel een overkleed (vlieger) ofwel een lijfje met een open overrok en onderrok. Er zijn heel wat kragen met kant gemaakt evenals jakjes voor de gewone huisdracht.

Voor de mannen zijn een vijftigtal broeken en wambuizen met fraaie kragen gemaakt.

Meer informatie

 • Locatie

  Bergen op Zoom, Mineurplein en Markiezenhof

 • Productie

  Stichting de Vierschaar

 • Uitvoeringen

  2009 en 2010

 • aantal spelers

  225

© Copyright - Historische Kostuums