Over Historische Kostuums

en onze Stichting

De Stichting Historische Kostuums bestaat uit een  groep vrijwilligers die al vele jaren de kostuums voor de openluchtspektakels en de Jeugdmonumentendag in Bergen op Zoom verzorgt.

We schrijven het jaar 1987.

De Heerlijkheid van Bergen op Zoom bestaat 7oo jaar. De hele stad bereidt zich voor op deze heuglijke gebeurtenis, want 7oo jaar Heerlijkheid moeten uitgebreid, in stijl en dus Middeleeuws
gevierd worden. Het eerste klank- en lichtspel staat op stapel. De historie herleeft onder meer door de kostuums van de spelers uit het spel. Nijvere handen van vele vrijwilligers maken prachtige creaties: voor de ambachtsman maar ook voor  voor de hoge heren van Bergen op Zoom.

De Stichting Historische Kostuums is geboren!

Ruim vijfentwintig jaar later

en vele historische spelen verder, heeft de Stichting met hulp van een wisselende groep vrijwilligers een indrukwekkende collectie kleding en accessoires opgebouwd. Wie herinnert zich niet de prachtige kostuums die gebruikt werden in Exodus aan de Schelde, de Markiezinnen, Baselius, Schande van Sanne, Diederik en Huiveren in het Hof.

Aan de rekken in Blokstallen 3 hangen alle kostuums. Alleen al uit de periode rond 1500, 1600, 1650, 1750 en 1800 zijn ongeveer 150 tot 300 kostuums te bewonderen en beschikbaar.

Vrijwilligers

Iedere donderdag zijn de vrijwilligers in de Blokstallen bijeen om nieuwe kostuums te maken. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van studies uit kostuumboeken, schilderijen en foto’s van nog bestaande historische kostuums. Wij streven ernaar om de historie te laten herleven met onze kostuums. Daarnaast kost ook het beheer en herstel van de kostuums de nodige tijd.

Jeugdmonumentendag

Om kinderen iets mee te geven van het Bergse cultureel erfgoed, wordt voor de basisschoolleerlingen van groep 6 binnen de gemeente Bergen op Zoom ieder jaar de Jeugdmonumentendag georganiseerd. In juni verandert de binnenplaats van het Markiezenhof in een Middeleeuwse jaarmarkt en de hofzaal in een herberg. Alle acteurs en kinderen dragen dan Middeleeuwse kleding. De acteurs en vele vrijwilligers worden door de Stichting Historische Kostuums  aangekleed.  Zo’n levensechte geschiedenis blijft de kinderen nog jarenlang bij, want hoe vaak krijg je de kans om in kleding van toen, met een paar dukaten op zak, rond te lopen op een heuse jaarmarkt, een slokje te drinken in de herberg of Middeleeuwse potscherven te bemachtigen? Een onvergetelijke dag waar Stichting Historische Kostuums met prachtige, waarheidsgetrouwe kostuums een belangrijk aandeel aan levert.